NAVIGÁCIA
Aktualitky
Z nášho receptára
Šalátik z čerstvého ovocia
POTREBUJEME: ovocie podľa chuti (pomaranč, mandarinka, jablko, hruška, kivi, banán....), med, citrónová a mandarinková šťava
POSTUP: Do misky vytlačíme šťavu z citróna a mandarinky. K šťave pridáme lyžicu medu a dobre premiešame. Podľa chuti môžme pridať med alebo šťavu. Ovocie očistíme, odstránime kôstky a nakrájame na rovnako veľké kúsky. Menšie ovocie ako mesiačiky mandarinky krájať nemusíme. Všetko spolu dobre premiešame. Servírujeme v menších miskách. Pred podávaním môžme ozdobiť opraženými orieškami. Dobrú chuť
Šéfkuchár Dominik a kuchtíci Barborka, Samko, Rado a Alex :)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Špagety s paradajkovou omáčkou
POTREBUJEME: 750g špaiet, olivový olej, jednu cibuľu, tri zúbky cesnaku, asi dve lyžice cukru, malú plechovku paradajkového pretlaku, dve plechovky lúpaných paradajok, soľ , mleté čierne korenie, čerstvú bazalku (môže byť aj sušená, prípadne podľa chuti iné bylinky), strúhaný syr (parmezán, pecorinno, grana padano)
POSTUP: Do väčšieho hrnca dáme variť vodu na špagety. Rozohrejeme veľkú panvicu a rozpálime v nej dostatočné množstvo olivového oleja (asi 5-6 lyžíc). Na oleji osmažíme do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu a mimo plameňa pridáme cesnak (nesmie zhnednúť). Pridáme cukor a počkáme kým sa vytvorí karamel. Následne pridáme pretlak a krátko orestujeme. Medzitým osolíme vriacu vodu a dáme variť špagety. Do panvice pridáme pokrájané paradajky osolíme a okoreníme podľa chuti a necháme pomaly zmes variť. Keď sa časť vody z omáčky odparí vypneme sporák a pridáme natrhané lístky bazalky a asi lyžicu strúhaného syra a zľahka premiešame. Do hotovej omáčky dáme uvarené špagety a všetko spolu premiešame. Ak sa nám zdajú špagety s omáčkou suche, pridáme trošku vody zo špagiet (asi 2-3 lyžice). Nakoniec ešte pridáme syr a naposledy premiešame. Dobrú chuť
Šéfkuchár Dominik a kuchtíci Stelka, Emka, Samko, Rado a Alex :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Palacinky
POTREBUJEME: 0,5 litra mlieka, polohrubá múka, 1 vajíčko, 1 vanilkový cukor, štipka soli, náplň podľa chuti (džem, čerstvé ovocie, šľahačka, granko, nutela...)
POSTUP: do misky nalejeme mlieko, pridáme múku tak, aby cesto nebolo ani husté ani riedke. Pridáme vajíčko a vanilkový cukor a trošku soli. Všetko spolu dobre vymiešame. Na rozpálenú nepriľnavú panvicu nalejeme naberačku cesta a z oboch strán pečieme. Naplníme podľa chuti a ozdobíme šľahačkou.
Dobrú chuť:)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cestoviny v syrovej omáčke
POTREBUJEME: cestoviny podľa chuti, smotana na varenie 2x250ml, maslo, syr v črievku 2ks, syr eidam, oregano, kukurica
POSTUP: Cestoviny uaríme v osolenej vode a scedíme. Na panvici roztopíme maslo, pridáme smotanu, vytlačime syr z črievka a nakoniec aj eidam a všetko spolu varíme. Keď je syr dobre rozpustený pridáme oregáno a kukuricu. Uvarené cestoviny dáme do misky a pridáme omáčku. Na záver môžme pridať nastrúhaný syr.
Dobrú chuť
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tuniaková pomazánka
POTREBUJEME: tuniak v konzerve 2ks, tavený syr, maslo, pažítka, soľ, pečivo a zelenina podľa chuti
POSTUP: Všetky ingrediencie vložíme do väčšej misky a dôkladne vymiešame. Hotovú nátierku natrieme na pečivo a podávame s nakrájanou zeleninou.
Dobrú chuť :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Syrová nátierka
POTREBUJEME: Eidam, Mozzarela, tavený syr, maslo, pažítka, pečivo a zelenina podľa chuti
POSTUP: Všetky ingrediencie vložíme do väčšej misky a dôkladne vymiešame. Hotovú nátierku natrieme na pečivo a podávame s nakrájanou zeleninou.
Dobrú chuť :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapečené bagety so zeleninovým šalátom
POTREBUJEME: bagety, maslo, cesnak, bylinky podľa chuti (bazalka, oregano...), šunka, parmezán, listový šalát alebo rukola, paradajky, uhorka, paprika, olivový olej, citrónová šťava, soľ čierne korenie mleté
POSTUP: V miske vymiešame maslo, prelisovaný cesnak a bylinky. Bagety pozdlžne prekrojíme a natrieme ochuteným maslom. Potom na bagety poukladáme šunku a posypeme parmezánom. Pripravené bagety pečieme v rozpálenej rúre kym syr nezozlatne. Do misy natrháme šalátové listy pridáme nakrájanú zeleninu. V menšej miske vymiešame citrónovú šťavu olivový olej soľ a korenie. Ak je dresing kyslý podľa potreby pridáme cukor alebo med. Zeleninu zalejeme dresingom a podávame s chrumkavou bagetou
Dobrú chuť :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mini pizza z lístkoveho cesta
POTREBUJEME: hotové vyváľkané lístkové cesto (dostupné v každom supermarkete), paradajková omáčka (môžme použiť postup z receptu špagety v paradajkovej omáčke, alebo kúpime kvalitnú hotovú omáčku, napr. panzanni), šunka, syr podľa chuti (eidam, mozzarela), kukurica, olivy
POSTUP: Hotové cesto rozprestrieme na roacovnú dosku, Vykrajovačom alebo pohárom vykrojíme z cesta malé pizze. Vykrojené pizze potrieme omáčkou na ktorú podľa chuti ukladáme suroviny (šunku, syr, kukuricu, olivy...). V rozohiatej rúre pečieme kým syr nezozlatne a cesto po krajoch nezhnedne.
Dobrú chuť :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ratatouille
POTREBUJEME: olivový olej, červenú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, dve cukety, baklažán, papriku (červenú, žltú, zelenú), drvené paradajky, bazalku (poprípade podľa chuti iné bylinky)
POSTUP: Zeleninu umyjeme a pokrájame na približne rovnaké kúsky. Do vačšieho hrnca dáme rozpáliť olivový olej na ktorom restujeme cibuľu kym nie je polomäkká. Odstavíme z plameňa a prifáme cesnak. Keď je cesnak opečený pridáme cuketu a vrátime hrniec na plameň. Po približne 3-4 minútach pridáme aj baklažán a papriku. Krátko restujeme a pridáme paradajky. Stiahneme plameň, a pod pokrieckou dusíme, kým nie je cuketa polomäkká ale stále chrumkavá. Nakoniec pridáme lísky bazalky, prípadne iné bylinky. Servírujeme ako samostatné jedlo s pečivom alebo ako prílohu k mäsku.
Dobrú chuť :)
AKTUALITKY
- Veľkonočné prázdniny
28. 3. - 2. 4. 2024 - Harmonogram mimoškolských aktivít
- Konzultačné hodiny
- Aktualizácia rozvrhu hodín
- Jedáleň nefunguje
28.-30.6.2023
|
|
|
|
|
DIÁRIUM
tel.: +421 55 / 622 33 65, mobil: +421 903 272 450